Tippaleivät /Fågelbon /Droppkakor
2 ägg
1 msk socker
½ l ljummen mjölk
25 g jäst
450 g (7 dl) vetemjöl |
Kokosfett till kokning
|
Blanda ihop ägg och socker utan att vispa, tillsätt jäst + mjölk samt vetemjölet.
Låt stå och jäsa. Värm kokosfettet, sänk en såsslev med hälften olja i kastrullen.
Spruta ca 2 msk deg ur en pappersstrut så att ett ”fågelbo” bildas i sleven. Vänd ”fågelboet” och låt den bli ljusbrun. Lägg de färdiga bekelser på hushållspapper och när de kallnat, pudra med florsocker. Bjud kall SIMA till.
SIMA
4 l vatten
1/8 tsk jäst
250 g socker
1 citron (skal + saft)
socker (1 tsk/flaska)
250 g farinsocker russin (ca 5 st/flaska)
Koka upp vatten och sockret.
Blanda det kokta sockervattnet med citronskalen (ta bort det vita).
När blandningen svalnat en aning, häll i citronsaften (sila bort kärnorna).
När allt ca 37º C, blanda i 1/8 tsk jäst, rör om. Låt stå i rumstemperatur över natten.I varje flaska läggs några russin och 1 tsk socker, häll den silade blandingen i flaskor.Ställ i kylskåpet. När rusinen kommit upp till ytan, efter ca 4-5 dagar, kan du njuta avdenna porlande uppfriskande dryck! Billig och bra dryck att servera barnen på sommaren |
Huffa nu minns jag när mamma o pappa alltid gjorde ”koti kalja” hemma….fy attans det kanske är samma sak som sima??? Minns bara att det smakade …”inte gott”!!!
Såna där ”leipän” har jag nog inte smakat…. Men så är vi ju från den svenska delen av Finland…och har väl inte med oss de där ”purfinska” traditionerna och mat- baklagningen…..synd. Finns ju säkert mycket gott!!!
Grisar är det bästa jag vet…..ät en sån utan att slicka dig runt munnen….hahaha. Vi tävlar alltid och alla förlorar jämt…ingen klarar en hel gris utan att slicka sig om munnen.
Dessa delikatesser från Finlands Valborgsfirande har faktiskt också svenskspråkiga namn. Sima heter mjöd och tippaleipä bakas nog också på svenskspråkiga orter i Finalnd, och heter struva.
Hittade just ett nytt recept på struvor som jag skall pröva på i år.
Nej kotikalja är inte det samma som sima 🙂 Ja, grisar är gott 🙂
Kotikalja görs på rågmalt. Kan vara mums ifall man gör det rätt.
Hahaha Sima, det gör min mamma varje år hemma 🙂
det är tradition det, men istället för tippaleivät till Sima så gör hon munkki istället 🙂
gott gott 😀
//Mumintrollet
Sima. Ni har glömt sirap från sima. 1dl sirap:)