Viktigt vid lagning av sushi

14 06 2007

Tänk på följande:

Frys rå fisk i minst tre dygn
Rå fisk kan som andra råa livsmedel innehålla skadliga mikroorganismer. Parasiter som Anisakis och binnikemask kan man dock göra overksamma om man fryser fisken vid -20 º i tre till sju dygn, ju större fisk desto längre tid behövs. Om du gravar lax, kan du frysa den antingen före eller efter gravningen.
Se till att den råa fisken är pinfärsk
Rå fisk till sushi ska vara pinfärsk. Då är den godast och du minimerar samtidigt risken för att få i dig skadliga virus och bakterier. Bäst är att köpa den från en fiskhandlare som kan garantera att fisken är helt nyfångad. Förvara den sedan kallt och ät den så fort som möjligt.

Gravida kvinnor bör inte äta rå fisk
Gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör avstå från att äta rå fisk med tanke på bakterien Listeria monocytogens. Den kan ge både hjärnhinneinflammation och blodförgiftning samt allvarliga fosterskador. Att fisken är vacuumförpackad hindrar inte tillväxten av Listeria. Bakterien kan också föröka sig i kylskåpstemperatur, dock i långsammare takt. Listeria ger inte ifrån sig några varningstecken i form av dålig lukt eller smak. Att hetta upp fisken är ett säkert sätt att ta död på bakterien.

Skaldjur bör du helst koka eftersom de i rått tillstånd lätt orsakar magsjuka.

Källa:Svenska Livsmedelsverket
Annonser

Åtgärder

Information

One response

20 06 2007
Sushi « Nu eller aldrig…

[…] 20th, 2007 at 2:51 pm (Asiatiskt, Mat & Dryck, Recept) Sushi   […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: