Mycket sug när man äter kräftor; så här gör jag

7 08 2007

 

I sverige har vi två sorters kräftor, flod- och signalfräftor. Den vanligaste är signalkräftan. Augusti räknas som den månaden som svenskarna äter mest kräftor förutom vi då som äter året runt kanske mest i oktober/november.

 Foto school.discovery.com

En kräfta har tio ben, dom två främsta är klor. En hona har bredare höfter och skärt så dom är lätta att urskilja och oftast är dom även godast och har rom i sig. De parar sig på hösten.

Så här äter jag min kräfta; bryter loss klorna från kroppen. Suger in saftet och bryter isär klorn led för led med en kräftkniv. Pressa ut köttet och sug in det. I klospetsen är det oftast mycket kött så du kan pilla ut den med din kniv. Jag suger även på dom små klorna. Likadant med den andra klorn.

Sedan tar jag och bryter av vid  kroppen och stjärten. Nu kan man göra som man vill men jag äter stjärten först. Suger ut all saft som är väldigt god! Du kan bryta isär själva köttbiten så drar du ut den mörka tarmen. På stora kräftor finns det kött även i ‘svansen’.

Sedan äter jag kroppen, ibland är skalet så hårt  att man får ta hjälp av sin kniv.

Till sist huvudet. När du drar loss ‘pansaret’ på huvudet  så kan du suga på den delen som  blir kvar oftast både kött och god saft. Du får kasta bort den svarta magsäcken som ligger längst fram på kräftan. Den smakar inte gott. Men det vita goda ‘smöret’ på huvudpansaren är väldigt god! Ta antingen fingret eller din knivskaft att skrapa ut det med.

Till detta har jag då rostat bröd, aioli eller romsås. Öl, cider eller vittvin.

Detta är mitt sätt. Jag äter upp nästan allt och suger till mig den goda saften. Med frysta kräftor är det oftast så att huvuden inte är goda, så jag tar ingen risk där. Detta redskap som jag kallar för ‘kniv’ heter säkert något annat men det är en rolig grej att köpa såna till sina gäster som man kanske slår in i små servettmancetter med gästens namn på = placeringskort. Jag har köpt mina knivar för 10 kr styck. Finns på dom flesta affärerna för hem och tillbehör.

Tsingeling och smakliga kräftskivor!

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

7 08 2007
Stella Polaris

ser ju förbannat gott ut men jag har en förmåga att spy vid varenda kräftsikva jag varit på…så nu undvker jag dom små jävlarna..honor eller hanar spelar ingen roll!
Håller mig till det flytande i glasen och woops så slipper jag vända ut och in på magen;)

Konstigt va?

8 08 2007
Berndt

Efter avätningen kommer problemet: Var fan gör man av alla skalrester? Och sopbilen kommer först om två veckor! Antingen slänger man rubbet i en stor bytta och kokar buljong på resterna; kan bli en rackarbajsargod kräftsoppa. Eller så slänger man rubbet i en soppåse, som man förvarar i frysen tills sopbilen kommer. Två sätt att slippa reststanken 🙂

8 08 2007
blondie60

Buljongen BLIR jätetgod bas till just soppa eller såser. Jag slipper spara mina räster i bara en veckan!
Stella; om du provar att bara äta skaldjur och dricka vatten till ? 🙂

13 08 2008
xklusiv

hej vännen. såga att du inte varit inne så värst på i din hörna..såvida du inte har bytt ditt lösenord, tre månader har han suttit,,,,hur går det??

15 08 2008
Kräftor, svenska eller frysta? « Nu eller aldrig…

[…] är det tänkt att intaga lite kräftor med tilltugg. Ska bli gott! Det blir denna gång kinesiska istället för svenska burfångade eller […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: